Consultancy – Waarom inhuren waardevol kan zijn voor je organisatie

Er zijn veel consultancyorganisaties die pretenderen de perfecte consultant voor jouw opdracht te kunnen leveren. Waar zij adverteren met hun product dat voor de derde keer op rij als product van het jaar is gekozen, heeft elk consultancybureau de perfecte consultant voor jouw opdracht. Maar wat nou als we dat allemaal eens loslaten? Wat nou als we niet kijken welke consultant de beste is voor jouw klus, maar of het inhuren van een consultant überhaupt wel de beste optie is?

Als je echt wilt kijken of het inhuren van een consultant de beste optie is, dan is daar een vrij eenvoudige methode voor. Een methode die al sinds jaar en dag gebruikt wordt voor het maken van beslissingen: een lijstje maken met voor- en nadelen.

Voordelen

  • Kennis en ervaring. Een consultant kan zomaar met twee of drie opdrachten tegelijk bezig zijn. Hierdoor is zo’n consultant werkzaam in verschillende organisaties en in verschillende opdrachten. Dit resulteert in korte tijd tot een grote bak ervaring en kennis.
  • Je huurt nooit één consultant in. Een consultant van een consultancybureau heeft meerdere collega’s om zich heen. Hierdoor kom je als opdrachtgever nooit in aanmerking met alleen die ene consultant, want die consultant heeft een heel vangnet aan consultants achter zich die ook kunnen helpen.
  • Objectieve blik. Een consultant komt met een frisse blik in jouw organisatie. Dit geldt natuurlijk ook voor nieuwe medewerkers, maar er zit wel een significant verschil tussen. Nieuwe medewerkers zijn vaak van plan om langere tijd bij jouw organisatie te blijven. Hierdoor trekken ze op met de huidige werknemers en worden ze meegetrokken in hun denkwijze. Een consultant weet dat zijn werk tijdelijk is. Hierdoor heeft hij geen belang om met bepaalde factoren rekening te houden.
  • Dirty work. Consultants hebben één belangrijk doel en dat is om de opdrachtgever tevreden te stellen. Als ze soms het “smerige werk” moet opknappen, dan gebeurt dat zonder tegenstribbelen.

Nadelen

  • Tegenwerkende medewerkers. Een consultant is nieuw en kent niemand binnen de organisatie. De consultant heeft vaak één doel er dat is zo snel mogelijk het projectresultaat behalen. De kunst is om dit te doen zonder dat de organisatie in opstand komt tegen de externe nieuweling.
  • Kosten. Als op lange termijn inzet verwacht wordt, hangt daar ook een flink prijskaartje aan.

Kortom, er zijn genoeg voor- en nadelen te bedenken om wel of geen consultant in te huren. Zet ze eens op een rijtje en kijk in jouw organisatie wat de voor- en nadelen kunnen zijn. En wanneer je besloten hebt dat het inhuren van een consultant de juiste stap is, dan heeft IenPM uiteraard de beste consultant voor jou organisatie.

Benieuwd naar wat IenPM voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op met onze collega Sebastiaan van der Voorn.

Close Bitnami banner
Bitnami